Кападокия е древна земя, натоварена с културна, историческа и духовна

...
 Кападокия е древна земя, натоварена с културна, историческа и духовна
Коментари Харесай

Кападокия - на прага на Ориента

 Кападокия е антична земя, натоварена с културна, историческа и духовна символика. Кападокия е цялост от естествено съвършенство и човешка досетливост. След едно странствуване до Кападокия ще повярвате в чудеса. В превод от персийски Кападокия значи „ земя на красивите коне ”. Но не очаквайте тук да видите безчет жребци, тичащи на воля по необятните поля. Вместо тях, ви чакат стотици хиляди чудати и загадъчни скални форми, в които са издълбани също толкоз жилища, скривалища, религиозни постройки и даже цели градове. Сякаш всяко вулканично парченце има своето предопределение. А погледнати от птичи взор, те трансформират Кападокия в един голям открит музей.

Мъдростта на Ориента

Кумкуат – дребният оранжев цитрус, знак на остров Корфу

 Какво знаете за Кападокия? Колкото и необичайно да звучи, макар че през днешния ден Кападокия попада в рамките на мюсюлманската турска общественост, в древността е била един от центровете на ранното християнство. Предполага се, че тук са били построени над 1000 църкви и параклиси, притежаващи всички детайли на паметната архитектура и украсени с най-изящните рисунки на майстори-художници. А дали е инцидентен и фактът, че точно в Кападокия е роден един от най-почитаните светци на източноправославната черква – Св. Георги?! Сцени, икони и изображения с неговия лик участват в съвсем всички непокътнати стенописи. Но не забравяйте – и те са били издълбани в скалите, с цел да съумеят да запазят християнската религия през вековете. Сякаш някой е посочил на преследваните християни пътя към убежището и им е оказал помощ да построят „ нравствен мост ” за бъдещето. Кападокия има статута на народен парк и всеки е задължен да пази неповторимата хубост на естествените му естествени форми. Безбройните Приказни комини, Долината на гълъбите и изумителни скални формирания ще ви съпътстват във всички направления, а една въздушна разходка с балон ще добави и доза романтика. Отпийте глътка чудо от природата в Кападокия!

 Кападокия е област, ситуирана на високо плато в източната част на района Анатолия в централна Турция. Платото е осеяно с вулканични върхове, измежду които най-голям евръх Ерджиес (3916 м.). На юг планината Торос отделя Кападокия от Средиземно море, на югозапад е историческата област Ликаония, а на северозапад – Галатия. Отстои на към 1400 км от българската столица София и на към 750 км от„ царицата на турските градове ” Истанбул. Кападокия граничи с южното крайбрежие на Черно море и се разполага сред долините на реките Къзълърмак и Ефрат, и Соленото езеро Туз (второто по величина в Турция). Главни градове и съществени туристически дестинации са Кайзери, Гьореме, Невшехир, Аванос, Юргюп и Ючхисар. Кападокия е била населявана още в Бронзовата ера, когато хетите й дават името Хати. След рухването на империята им, Кападокия остава под властта на локалната феодална аристокрация, която построява здрави замъци за барикада на територията. След това тя минава поредно в ръцете на асирийците (които основават там свои колонии), на Персийската империя, на Александър Македонски и най-после на династията на Ариатес.

 През II в. прочие Хр. Кападокия става подчинена на Римската империя, а при ръководството на император Тиберий става нейна провинция. През II в. от новата епоха, гонени от римляните раннохристияни намират леговище по тези земи и вземат решение да се възползват от естествените вулканични формирования, с цел да си основат отбрана против вражеските набези. Те ги уголемяват и съединяват и основават цели подземни градове (свързани между тях с плетеници от тунели) от къщи, винарни, водохранилища, параклиси, църкви и даже манастири. През VIII в. арабите нахлуват в Кападокия, през XII в. тя минава във властта на селджукските турци, а в края на XIV в., при ръководството на Баязид, става част от рамките на Османската империя. Дългото владичество на турците постанова и турския език като главен, който се смесва с публикувания към този момент гръцки. През 1923 година стартира изселването на християните и Кападокия се трансформира в една от главните туристически атракции на Турция.

Врата до врата

Иновативните учебни заведения по света

 Кападокия е неповторима комбинация от културно-исторически обекти (дело на човешкия труд и предизвикани от инстинкта за самосъхранение) и впечатляващи естествени чудеса. И въпреки съвкупността от религиозни храмове, скални формирания и антични жилища несъмнено да провокира всеобщо удивление, главният обект на туристически интерес в Кападокия е градчето Гьореме. То дължи известността си на две атракции – Откритият музей „ Гьореме ” и на издяланите от ерозията вулканични скали със странна форма „ Приказните комини ”. Не инцидентно, през 1984 година Открият музей „ Гьореме ” е разгласен от ЮНЕСКО за Световно културно завещание. Множество църкви оформят цялостен манастирски комплекс, издялан непосредствено в скалите в интервала IV – XI в. Според легендата те са били 365 (по една за всеки ден от годината), само че през днешния ден налични за посещаване са единствено 30. Ще бъдете впечатлени от изяществото на рисунките, показващи изящното изкуство на Кападокия и съхранени все по този начин ярки през вековете, с помощта на непропускливостта на варовиковите скали и непрекъснатата температура в пространствата.

 Най-голяма измежду църквите е Църквата на катарамата, където библейските подиуми са най-подробно и блестящо изрисувани (изобразени са 12-те апостоли, светци, подиуми от живота на Иисус). Тя съставлява комплекс от 4 пространства (Старата черква, Новата черква, Ниската черква и зона за погребения) и крипта. Една от най-малките църкви пък е Църквата с ябълката от XI в. Тя е издълбана в скалата под формата на гръцки кръст, с 4 несиметрични колони, поддържани централния купол. В дясно от олтара пък е изобразена Последната вечеря със символно значение на рибата (буквите на думата „ риба ” на гръцки оформят акростих с посланието – Иисус Христос, Син Божи, Спасителят).Църквата носи името си от червеникавия предмет в лявата ръка на Архангел Михаил, изобразен на купола.

 Другите по-известни църкви в Открития музей „ Гьореме ” са Църквата със змията (със сцена на Св. Георги, убиващ змей с контури на змия), Църквата „ Св. Варвара ” (според легендата Св. Мъченица Варвара била египтянка, затворена от татко си, който желал да й попречи да одобри християнската религия. Тя обаче намерила метод да проповядва религията и била убита), Тъмната Църква (Светлината влиза единствено през един извънредно дребен отвор. От турската инвазия до 1950 година била употребена за гълабарник. Фреските изобразяват подиуми от Новия завет) и Църквата на сандала (в една и съща канара с Тъмната черква. Наречена по този начин поради двата отпечатъка на входа й). Много значима част от Открития музей „ Гьореме ” са двата манастира, ситуирани близо един до различен – Момичешката кула (на 7 етажа, само че налични са единствено първите три, където можете да видите зала за хранене, параклис и черква. Бил е населяван от над 300 монахини) и Манастирът на свещениците (от който са непокътнати единствено няколко стаи на първия етаж).

 Долината на Приказните комини е обгърната с някаква мистика. Многобройните вулканични формирания, завършени под влияние напразно и водата, в горната си част наподобяват шапчиците на комините. Според легендите в тях са живеели феи и духове, можещи да изпълнят всевъзможни стремежи. Първите християни, пристигнали по тези земи, изсекли в Приказните комини голям брой отшелнически килии, жилища и храмове.

 Най-удобният метод да се насладите на чудния и мистериозен пейзаж на Кападокия, е да си извършите разходка с балон – една от най-популярните туристически атракции през последните няколко години. Разноцветните балони с парещ въздух ще ви повдигнат на стотици метри над земята и в продълвение на един час ще ви водят на приказно странствуване безусловно сред Приказните комини, ще се снижават напълно покрай земната повърхнина и ще се провират в дълбоките каньони. От птичи взор ще видите и разликата в на пръв взор идентичните скални формирания, ще забележите и оформилите се от дъждовната вода форми в долините, ще зърнете амфитеатралното великолепие на пещерните жилища и ще се потопите във вълшебния свят на природата.

Кои са другите известни места в Кападокия?

 Град Невшехир – бил обитаем още през неолита. Византийската цитадела над града по времето на Османската империя е преустроена на петоъгълна цитадела с 4 цилиндрични кули, 2 входа и с назъбена стена. Под укреплението се намира Оловната джамия на Ибрахим Паша от VIII в.   Град Юргюп – това е бил патриаршеският център на Кападокия. Тук можете освен да разгледате съхранените религиозни храмове, само че да отседнете в някой от известните скални (но луксозни) хотели, да опитате вкусното вино в локалните винарни и да видите ръчно разработване на килими. Тук в скалите даже има нощни заведения и питейни заведения, освен това достоверната атмосфера не се е изгубила.  Аванос – назовават го „ Глинения град ”, тъй като тук прозиводството на глинени съдове е съхранено още от времето на хетите. При това можете да разгледате творби от разнообразни столетия, открити при разкопки. А можете и сами да извършите глинено произведение в някоя локална работилница.  Учхисар – най-забележителен тук е скалният палат, от върха на който се разкрива прелестна панорама. Той е ситуиран на най-високата точка в града, а стаите, стъпалата, тунелите и галериите във вътрешността му са свързани. На входовете на стаите има плъзгащи се камъни, които са били употребявани за управление на влизащите и излизащите. На покрива и в крайните крила на замъка ще забележите безчет дребни дупки – там са били отглеждани гълъбите, употребявани за връзка с другите обитаеми региони.  Каймаклъ – или „ Подземният град ” – открит е през 1938 година, само че работи като туристическа атракция от 1964 година Тук има всичко – икономически постройки, пространства за живеене, църкви, работилници, хранилища, вентилация и канализация. Те са ситуирани на 8 етажа (за туристи са отворени 4) по протежението на близо 100 тесни и наклонени тунели.

Инфо: www.rozali.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР